Yangın Algılama ve Kontrol Sistemleri, birçok otel, hastane, konut, alışveriş merkezi, ofis merkezi, havalimanı ve kamu binaları yangın yönetmeliğine tabidir. Bu yönetmelikler, binaların yangın güvenliğini sağlamak için uyulması zorunlu kriterlerdir. Can ve mal güvenliğini koruyarak yangına müdahale için zaman sağlar.

Yangın Algılama ve Kontrol Sistemlerinin işlevi, tesislerde çıkan yangın veya ön alarm durumlarını sahada bulunan dedektörler yardımıyla tespit eder ve bu bilgileri merkez yangın paneline iletir. Böylece, yangın durumu operatörlere bildirir, bina içerisindeki senaryolarla tahliye ve duman kontrolü sağlar. Yangına zamanında müdahale edilmediğinde, sistem insandan bağımsız bir şekilde diğer sistemlerle entegrasyon içinde yangın senaryolarını uygular.
Yangın Algılama Sistemlerinin Türleri
Konvansiyonel yangın algılama ve adresli yangın algılama sistemleri olarak ikiye ayrılırlar.Adresli yangın algılama sistemleri de intelligent yangın algılama ve interaktif yangın algılama sistemleri olarak iki ana başlıkta incelenir.
Yangın Algılama Sistemleri Ekipmanları
Yangın algılama sistemi, merkez ve saha ekipmanları olarak iki ürün grubundan oluşur. Saha ekipmanları ise algılama ve uyarı-kontrol ekipmanları olarak iki gruba ayrılır.
- Algılama Ekipmanları: Duman, ısı, kombine, alev, gaz ve lineer dedektörler ile yangın ihbar butonu ve izleme modülleridir.
- Uyarı ve Kontrol Ekipmanları: Kontrol modülleri, yangın kapı tutucuları, sirenler ve flaşörler gibi cihazlardan oluşur.
Yangın Algılama ve Kontrol Sistemlerinin Önemi
Yapılan araştırmalar, yangın esnasında insanların genelde alevden değil, karbon monoksit zehirlenmesinden hayatlarını kaybettiklerini göstermektedir. Bu sebeple, yangında dumanın acilen tahliye edilmesi ve insanların sesli, ışıklı uyarılarla çıkarılması gereklidir.
Yangın Algılama ve Kontrol Sistemleri, sahadan aldığı alarm bilgisiyle yangın senaryosunu uygular. Alarm geldiğinde, sistem önce kartlı geçiş kapılarını açar ve ilgili bölgenin kamera görüntüsünü pop-up yapar. Ardından, acil anons ve seslendirme sistemlerini devreye alır, havalandırma damperlerinin konumunu değiştirir ve izler. Ayrıca, yangın perdeleri kapanır, flaşörler ve sirenler aktif hale gelir. Son olarak, jet fanlar ve merdiven basınçlandırma fanları çalışır, klima santralleri kapanır ve egzost fanları devreye girer
Grafik İzleme İmkanı
Yangın Algılama ve Kontrol Sistemleri, merkezde bulunan bir bilgisayar yardımı ile grafik izleme imkanı sunar. Operatörler yangının çıktığı noktayı bina planlarında görür, izler, kontrol eder ve resetler.